Társadalmi-gazdasági adatbázis Magyarország településeire (2000-2015)

A sokak által használt ArcMagyarország térképcsomaghoz megfelelő kiegészítést nyújt az ArcAdat elemzési adatbázis, mely könnyen kapcsolható a térképcsomag közigazgatási egységeihez. Az adatbázisban található háttéradatok segítségével a felhasználók áttekintést kaphatnak egy adott terület társadalmi-gazdasági viszonyairól.

Az ArcAdat jól ismert és használt hagyományos (KSH, ÁFSZ, KEKKH, OVI, jogszabályok, cégnyilvántartás) valamint alternatív ? internetes ? adatforrásokból épül fel. Az alternatív adatok használatának oka, hogy a ?hagyományos? adatok sok esetben nem érhetők el megfelelő térbeli felbontásban, és nem minden esetben követik le a napjainkban egyre gyorsabban és gyakrabban bekövetkező változásokat. A több mint 100 féle adat ? a legfontosabbnak ítélt adat többsége ? települési szinten elérhető, bár vannak olyanok is, amelyek kistérségi, járási, megyei, régiós szinten vagy csak városokra kerülnek gyűjtésre.

Fontosabb adatkörök:
– DEMOGRÁFIA
– FOGLALKOZTATOTTSÁG, MUNKANÉLKÜLISÉG
– LAKÁSHELYZET, KÖZMŰELLÁTÁS
– VÁLLALKOZÁSOK SZÁMA
– EGÉSZSÉGÜGY, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, OKTATÁS
– ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOK EREDMÉNYEI
– INFRASTRUKTÚRA
– ILLETÉKESSÉGI TERÜLETEK
– TELEPÜLÉSEKEN KELETKEZETT SZJA
– TELEPÜLÉSEK AGGLOMERÁCIÓ TÍPUS SZERINT (ÚJ!)
– GYÓGYTURIZMUS TÍPUSA (ÚJ!)
– TELEPÜLÉSEK BORVIDÉKEK SZERINT (ÚJ!)
– TELEPÜLÉSEK SZŐLŐ TERMŐTÁJAK SZERINT (ÚJ!)
– TELEPÜLÉSEK MEZŐGAZDASÁGI TÁJKÖRZETEK SZERINT (ÚJ!)
A változások elemzéséhez az adatbázis 2000-ig visszamenőleg tartalmaz adatokat. A frissítések a forrásadatok frissítésével megegyező ütemben kerülnek kiadásra, így találhatók benne havi és éves frissítésű adatok, de vannak olyan források is, amelyek valamely változásnak (pl. engedélyek kiadása, jogszabály módosulása) megfelelően frissülnek.